Objavljeno: 09-10-2012

Svečana konferencija povodom završetka SERVE projekta

Kao što je već objavljeno na našim web stranicama - SERVE projekt, dobitnik National Globe Energy Award-a, svojim je uspjehom u Irskoj pokazao put mnogima. Ovim projektom u okviru FP6 CONCERTO programa, obnovljeno je 400 kuća po nisko energetskom principu te 20 zgrada komercijalne namjene, a posebno je zanimljiva inicijativa uspostave prvog eko-sela u Irskoj sa dosad izgrađenih 50 stambenih jedinica koje energijom opskrbljuje prvi sustav područnog grijanja na biomasu u Irskoj. Više o postignutim rezultatima možete pročitati u prezentaciji Seamus Hoyne-a, voditelja projekta (LIT).

U ulozi partnera na projektu zaduženog za socio-ekonomska istraživanja, REGEA je dosad proizvela studije ekonomske analize implementiranih aktivnosti te analize ESCO tržišta u Irskoj kao i mogućnosti replikacije projekta. Također, provela je i istraživanje promjene stavova lokalne zajednice te sa socio-ekonomskog aspekta istražila utjecaj projektnih aktivnosti na porast broja radnih mjesta i razvoj u regiji, obuhvativši motive i stavove svih dionika projekta - od stanovnika eko-sela, političara na regionalnoj razini, izvođača instaliranih mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima te vlasnika tih istih objekata.

Na samoj završnoj konferenciji, 05. listopada u gradu Nenagh, djelatnici REGEA-e prezentirali su rezultate Ekonomske analize obnovljenih kuća po nisko energetskom principu (dr.sc. Julije Domac) te Učinke projekta SERVE na ljude i zajednicu -  sociološke studije slučaja (Tina Opalić). Perspektivu istraživačkih studija posebno su osvježile i prezentacije iskustava dionika direktno uključenih u projekt - stanovnica eko-sela, vlasnik firme koje je izvela radove na obnovljenim zgrada te kućevlasnik iz prve ruke posvjedočili su o zadovoljstvu i prednostima koje im je pružio SERVE projekt.