Objavljeno: 02-04-2016

Položili veliki ispit - naša strategija 9. u EU!

Među brojnim referencama Agencije nalazi se i Dugoročna strategija za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada. Republike Hrvatske koju smo za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izrađivali početkom 2014. Riječ je o važnom strateškom dokumentu čija obveza izrade proizlazi iz Direktiva 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada koja obvezuje države članice uspostaviti dugoročnu strategiju za pokretanje investicija u obnovu stambenih i poslovnih objekata s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada.

Dvije godine kasnije, JRC - Zajednički istraživački centar Europske unije objavio je detaljno istraživanje o kvaliteti 31 strategije koje su podnesene Europskoj komisiji (28 od MS-a, 3 strategije iz Belgije, a jedna od Gibraltara) i njihovoj sukladnosti sa svim točkama Direktive. A rezultati su - odlični! Naša straegija našla se na odličnom 9. mjestu od svih 31 promatrane strategije što smo pročitali s velikim ponosom i zadovoljstvom.

Za više detalja posjetite Internet stranicu JRC-a: http://iet.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/system/tdf/sbuilding_renovation_strategies_syntesis_report_-_online_final.pdf?file=1&type=node&id=9117