Objavljeno: 10-11-2017

Jačanje suradnje s jedinicama lokalne samouprave - LOCAL4GREEN

U sklopu projekta LOCAL Policies for GREEN Energy (LOCAL4GREEN), 6.studenog 2017. godine, djelatnici REGEA su održali radne sastanke s predstavnicima jedinica lokalne samouprave Općine Brdovec i Grada Dugo Selo.

Općina Brdovec i Grad Dugo Selo projektu su se pridružili u srpnju ove godine kao pilot općina/grad za koje će REGEA pružiti potrebnu stručnu i tehničku pomoć s ciljem uspostave i implementiranja inovativnih lokalnih fiskalnih politika usmjerenih na promicanje obnovljivih izvora energije. Projekt se nastavlja na uspješnu inicijativu Europske unije, Sporazum gradonačelnika u sklopu kojeg su Općina Brdovec i Grad Dugo Selo izradili Akcijske planove energetski održivog razvitka te preuzeli obvezu djelovanja na lokalnoj razini protiv globalnih klimatskih promjena koje su svakim danom sve uočljivije.

Projekt se provodi u sklopu Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediteran 2014.-2020., vodeći partner je Valencian Federation of Municipalities and Provinces iz Španjolske, a u projektu sudjeluje deset partnera. U sklopu projekta, REGEA će zajedničkom suradnjom s predstavnicima lokalne samouprave izraditi studiju opravdanosti uvođenja lokalnih fiskalnih politika kao instrumenta za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini. Studija opravdanosti će definirati isplative inovativne lokalne fiskalne politike kao instrumente za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini, a čija provedba će Akcijski plan energetski održivog razvitka prenijeti iz teorije u praksu.

Ovaj radni sastanak je prvi korak u budućoj zajedničkoj suradnji kojoj se veselimo!