Objavljeno: 02-10-2013

Godišnja skupština FEDARENE u sklopu CROENERGY2013

Ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac preuzeo predsjedanje uglednim europskim udruženjem FEDARENE na sljedeće tri godine.

FEDARENE - Europsko udruženje regija i energetskih agencija osnovano je 8. lipnja 1990., inicijalno od strane od šest europskih regija - Rhone-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d'Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknuti raznim programima Europske komisije, ove regije željele su omogućiti da se njihov glas o problemima energetsike i okoliša čuje u Europskoj komisiji i na čitavor europskoj razini. Vrlo brzo, FEDARENE je već 1995. narastao na 40 članica, a ured u Bruxellesu je osnovan još u studenom 1991. Danas FEDARENE broji više od 65 članova u 15 europskih zemalja.

Sve od početka, FEDARENE je služio kao poticaj i za stvaranje novih energetskih agencija koje danas širom Europe djeluju kao pokretačka snaga novih ideja u energetici, ali i kao glavni mehanizam podrške održivom energetskom razvitku svojih regija. Energetske agencije povezuju sudionike na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, donositeljima odluka na svim ovim razinama pružaju savjete i praktičnu podršku.

Više o ovom uglednom europskom udruženju možete čitati ovdje.