Objavljeno: 02-10-2016

Domac ponovo predsjednik FEDARENE

Ove je godine, godišnja skupština FEDARENE – Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš, održana u Pescari, 30. rujna 2016., bila i posebno značajna jer se na njoj se birao novi Upravni odbor i predsjednik Udruženja. Uz dosadašnjeg predsjednika dr. sc. Domca koji je za predsjednika predložen po drugi puta, za članstvo u Upravnom odboru natjecali su se i čelnici agencija i regija kao što su Gornja Austrija, ICAEN - Institut Català d'Energia iz Barcelone, Tipperary Energy Agency iz Irske, ARENE Ile-de-France, Energetska agencija za Podravje iz Maribora, regija Abruzzo i drugi. U budućnosti FEDARENE treba imati još aktivniju ulogu u povezivanju svojih članova i podupirat će stvaranje regionalnih i multi-regionalnih projekata kao i investicijskih platformi za energetske projekte. Tijekom glasanja utvrđena je jednoglasna podrška predloženom programu i novom/starom predsjedniku dr. sc. Juliju Domacu za njegovu provedbu.

Domaćin ovogodišnje godišnje skupštine bila je talijanska regija Abruzzo, koja je uz skupštinu dan prije organizirala i veliku konferenciju Follow up on the Paris Agreement and a focus on Adaptation & Mitigation, a na kojoj je sudjelovao i predsjednik regije Abruzzo, Luciano D'Alfonso. U sklopu ove konferencije održana je i panel diskusija pod nazivom Financing of Energy Efficiency for Public Authorities na kojoj je sudjelovao i dr. sc. Julije Domac te je tom prilikom iznio iskustva, aktivnosti, glavne prepreke na projektu NEWLIGHT-ELENA kojeg Agencija provodi zajedno sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Udruženje FEDARENE osnovano je još 8. lipnja 1990. godine na inicijativu šest europskih regija Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, regije su željele omogućiti da se njihov glas o energiji i okolišu čuje ne samo u Europskoj komisiji nego i na cijeloj europskoj razini. Ured u Bruxellesu osnovan je u studenome 1991. godine, a već 1995. godine FEDARENE broji 40 članica. Danas FEDARENE ima više od 80 članova u 19 europskih zemalja i okuplja sve značajnije europske energetske agencije te niz aktivnih europskih regija koje potiču održivi energetski razvitak.