REGEA

Skupovi

Kroz godine uspješnog rada, uočeno je da je najbrži i najučinkovitiji način približavanja tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, organizacija stručnih skupova, radionica i seminara. Energetski projekti, kao i investicije potrebne za razvoj istih, prate brojni izazovi te je stoga od velike važnosti suradnja i umrežavanje svih dionika, te razmjena dosadašnjih iskustava u razvoju sličnih projekata.

Neke od najvažnijih referenci Agencije na ovom području uključuju:

Agencija je u suradnji sa FEDARENE (European Federation of Agencies and regions for Energy and Environment ), organizirala konferenciju EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy challenge for all.

Konferencija je organizirana kroz niz dinamičnih izlaganja primjera najbolje prakse u korištenju obnovljivih izvora energije. Prezentacije hrvatskih i europskih regija (Grad Berlin, Gornja  Austrija, Jugozapadna Engleska, Baskija te Irska) bile su zamišljene kao svojevrsni double-act političkih predstavnika i nadležnih energetskih agencija. Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso te visoki predstavnik Europske komisije Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku. Skup je moderirao visoki predstavnik Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije Europske komisije - g. William Gillet.

Internetske stranice projekta: www.regea.org/brussels2013

Treća po redu konferencija Sustainable Energy Finance and Investment Summit 2015 - CROENERGY2015 se održala u Zagrebu 17. rujna 2015., u sklopu događanja Gradovi i regije na Zagrebačkom Velesajmu, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE.

Konferencija je podijeljena na niz panela i sekcija kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima i interesima šireg kruga dionika te približio sektor energetike i financiranja energetskih projekata svim zainteresiranima.

Konferenciju je posjetilo više od 200 posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske i šire, a organizacija sljedeće se očekuje u 2017. godini.

Internetske stranice projekta: www.regea.org/croenergy2015

Organizacija energetskih tjedana i dana predstavlja korak dalje u promociji i podizanju razine znanja ne samo djelatnika javnih uprava nego i samih građana s ciljem promocije koncepta održivog razvoja, te važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Prvi značajni korak u tom smjeru je poduzeo Grad Zagreb organizacijom prvog Zagrebačkog energetskog tjedna 2010. godine koji je okupio brojne domaće i međunarodne stručnjake, kao i potaknuo druge županije i gradove na organizaciju istog. Zagrebački energetski tjedan organizira Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj uz potporu Agencije. Sve ove aktivnosti obilježavaju u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) koji se održava svake godine s ciljem promocije koncepta održivog razvoja i njegove važnosti za Europu.

Internetske stranice projekta: www.zagreb-energyweek.info

Impresivan broj gostiju nazočio je petoj obljetnici osnutka Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske održanom u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Ministri, župani, gradonačelnici, poslovni partneri i prijatelji agencije uveličali su ovaj poseban događaj svojim dolaskom i podsjetili nas na najsvjetlije trenutke suradnje u proteklih pet godina. S obzirom na dugogodišnju uspješnu suradnju za proslavu petog rođendana odabrana je upravo velika vijećnica HGK.

Internetske stranice projekta: www.regea.org/vijesti/sve%C4%8Dana-obljetnica-agencije-5-godina-zajedno

Top